Beljenje zob

Beljenje zob

Zakaj se odločiti za beljenje zob?

Beljenje zob lahko močno polepša vaš nasmeh in vpliva na vašo samozavest. Na barvo zob vplivajo genetski dejavniki, proces staranja, degenerativne spremembe, nekatera zdravila (antibiotiki), številne razvade (uživanje kave, čaja, rdečega vina ter kajenje). Morda ste že poskusili razne belilne zobne paste ali druge preparate, ki so dosegljivi v drogerijah, a rezultati niso bili zadovoljivi.

Profesionalno beljenje zob daje odlične in dolgotrajne rezultate. Glavni sestavini belilnih gelov sta karbamid peroksid in vodikov peroksid, ki v procesu beljenja sproščata kisik. Ta prodira v sklenino in tako razbeli zabarvanost, pri tem pa ne poškoduje strukture zoba.

Beljenje zob doma (home bleaching)

Beljenje zob doma poteka tako, da najprej na osnovi odtisa naredimo individualno opornico iz umetne mase. Opornica je prilagojena vsakemu posamezniku in se tesno prilega zobem. S tem onemogočimo belilnemu gelu, da bi iztekal iz opornice. Iztekanje gela zmanjšuje učinkovitost beljenja, lahko pa tudi poškoduje obzobna tkiva. V opornico zvečer pred spanjem nanesete belilni gel in jo namestite v usta. Priporočljivo je, da to storite po zadnjem obroku po tem, ko ste si umili zobe. Opornico z belilnim gelom nosite približno 45 – 60 minut dnevno. Optimalno belino dosežemo v 3-4 tednih. Za tiste, ki bi radi še bolj bele zobe, pa lahko beljenje podaljšamo na 5 tednov.

Beljenje doma ima več prednosti. Belimo z nižjimi koncentracijami peroksida kot pri t.i. in-office beljenju, zato je tudi občutljivost zob po beljenju bistveno manjša oziroma je odsotna. Belilo nanašamo na zobe večkrat kot pri in-office beljenju, je rezultat bolj predvidljiv in dolgotrajnejši. Beljenje poteka počasneje zato ima pacient večji nadzor nad barvo in ni možno zob pobeliti preveč. Po končanem beljenju pacientu ostane opornica, ki jo je možno znova uporabiti po določenem času. Tako lahko čez kakšno leto beljenje ponovimo samo za nekaj dni, da spet povrnemo zobem svežino.

Beljenje zob v ordinaciji (In-office bleaching)

Če želite učinek beljenja takoj, potem se lahko odločite za beljenje zob v ordinaciji. Pri tem ustrezno zaščitimo vsa mehka tkiva, potem pa v 2 ali 3 zaporednih nanosih na zobe nanesemo belilno sredstvo, ki je močnejše koncentracije od gela za domačo uporabo. Za beljenje zob v ordinaciji uporabljamo Opalescence® Boost PF 40. Če je treba, se postopek v nekaj dneh ponovi, da dosežemo optimalen rezultat.

OPOZORILA:

Pogoji za začetek beljenja so:
– zdrava obzobna tkiva
– očiščene mehke in trde zobne obloge (plak in zobni kamen)
– saniran karies v ustni votlini

Belilni gel zalivk ne beli, zato je včasih potrebno zamenjati zalivke na beljenih zobeh z ustrezno svetlejšimi. Po beljenju zob lahko pride do prehodne prekomerne občutljivosti zob. V tem primeru vam zobe premažemo s preparatom za desenzibilizacijo. Po beljenju ohranite bleščeč nasmeh z dobro ustno higieno in temeljitim čiščenjem takoj po vsakem zaužitju obarvane hrane in napitkov.

Beljenje avitalnih zob (walking bleaching)

Avitalni zobje (predhodno zdravljeni) pogosto izgubijo svojo naravno barvo in potemnijo. V tem primeru je potrebno tako imenovano notranje beljenje zob. V zob vstavimo vložek z belilnim sredstvom (Opalescence® Endo) in ga začasno zapremo. Vložek v roku nekaj dni nekajkrat zamenjamo, da dosežemo želeno belino. Po beljenju je zob pripravljen za dokončno oskrbo.


Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.