Beljenje zob

Beljenje zob

Zakaj se odločiti za beljenje zob?

Beljenje zob lahko močno polepša vaš nasmeh in vpliva na vašo samozavest. Na barvo zob vplivajo genetski dejavniki, proces staranja, degenerativne spremembe, nekatera zdravila (antibiotiki), številne razvade (uživanje kave, čaja, rdečega vina ter kajenje). Morda ste že poskusili razne belilne zobne paste ali druge preparate, ki so dosegljivi v drogerijah, a rezultati niso bili zadovoljivi.

Kako naj pobelim zobe?

Prvi korak je ustrezna higiena zob. Če že nekaj časa niste pustili zobozdravniku, da vam strokovno očisti zobe, je zdaj pravi čas, da to storite. Nato se posvetite ustrezni higieni zob še doma, da ohranite lep in čist nasmeha.

Moja usta so čista, kako naj torej pobelim zobe?

Na voljo je kar nekaj metod beljenja zob. Opozarjam vas, da se izogibajte izdelkom za uporabo doma, kot so belila z ogljem itd. Ti izdelki so lahko zelo abrazivni in celo poškodujejo vaše zobe. Zato vam priporočamo posvet glede beljenja z zobozdravnikom ali higienikom zob, da se skupaj odločita, kateri postopek beljenja je najboljši za vas.

Našim pacientom nudimo tri možnosti beljenja zob:

  • Beljenje zob v ordinaciji 
  • Beljenje zob doma 
  • Kombinacija beljenja zob v ordinaciji in doma 

Profesionalno beljenje zob daje odlične in dolgotrajne rezultate. Glavni sestavini belilnih gelov sta karbamid peroksid in vodikov peroksid, ki v procesu beljenja sproščata kisik. Ta prodira v sklenino in tako razbeli zabarvanost, pri tem pa ne poškoduje strukture zoba.


Beljenje zob doma (home bleaching)

Beljenje zob doma poteka tako, da najprej na osnovi odtisa naredimo individualno opornico iz umetne mase. Opornica je prilagojena vsakemu posamezniku in se tesno prilega zobem. S tem onemogočimo belilnemu gelu, da bi iztekal iz opornice. Iztekanje gela zmanjšuje učinkovitost beljenja, lahko pa tudi poškoduje obzobna tkiva. V opornico zvečer pred spanjem nanesete belilni gel in jo namestite v usta. Priporočljivo je, da to storite po zadnjem obroku po tem, ko ste si umili zobe. Opornico z belilnim gelom nosite približno 45 – 60 minut dnevno. Optimalno belino dosežemo v 3-4 tednih. Za tiste, ki bi radi še bolj bele zobe, pa lahko beljenje podaljšamo na 5 tednov.

Beljenje doma ima več prednosti:

  • Belimo z nižjimi koncentracijami peroksida kot pri t.i. in-office beljenju, zato je tudi občutljivost zob po beljenju bistveno manjša oziroma je odsotna.
  • Belilo nanašamo na zobe večkrat kot pri in-office beljenju, je rezultat bolj predvidljiv in dolgotrajnejši. Beljenje poteka počasneje zato ima pacient večji nadzor nad barvo in ni možno zob pobeliti preveč.
  • Po končanem beljenju pacientu ostane opornica, ki jo je možno znova uporabiti po določenem času. Tako lahko čez kakšno leto beljenje ponovimo samo za nekaj dni, da spet povrnemo zobem svežino.

Beljenje zob v ordinaciji (In-office bleaching)

Če želite učinek beljenja takoj, potem se lahko odločite za beljenje zob v ordinaciji. Pri nas nudimo dve možnosti beljenja zob v ordinaciji: prva je beljenje z luško Fläsh, druga pa z nanosom gela Opalescence® Boost PF 40.

Beljenje zob z lučko Fläsh

Vaši zobje se pobelijo s kombinacijo gela z vodikovim peroksidom in posebne lučke Fläsh.
Kaj se zgodi z zobmi?
Učinkovina v gelu se razgrajuje. To pomeni, da kisik vstopi v sklenino in dentin ter posvetli tam prisotne snovi, ki delajo zob zabarvan.

Ne skrbi: Zobne strukture ni mogoče spremeniti ali poškodovati!

Potek beljenja zob s Fläsh

1. korak
Potem, ko smo vaše ustnice ustrezno zaščitili s pomočjo retraktorja za ustnice, zobe najprej posušimo s pihanjem.

2. korak
Za zaščito vaših dlesni se nanese tako imenovani gel za zaščito dlesni. To je res pomembno, kajti tako belimo samo vaše zobe in ne ostalih tkiv.

3. korak
Zaščitni gel za dlesni se strdi s polimerizacijsko lučko, tako da ostane tam, kjer mu je mesto.

4. korak
Hiter in ustrezen pregled, ali je gel za zaščito dlesni dovolj nanesen in da nudi zadostno zaščito.

5. korak
Zdaj je čas za prvo – od štirih – belilnih baz. Gel z vodikovim peroksidom se nanese na zobe, ki jih so namenjeni za beljenje.

6. korak
Lučka je usmerjena proti zobem, da aktivira gel.

7. korak
Belilni gel se izsesa z zob.

8. korak
Potem ko so bili koraki od 5 do 7 izvedeni skupaj 4-krat, se odvečni ostanki gela odstranijo s pomočjo vode in izsesovalnikom sline.

9. korak
Strjeno zaščito dlesni odstranimo.

10. korak
Na koncu se na beljene zobe nanese negovalna in pomirjujoča pasta za zobe.

Zdravljenje je končano.

Ali je postopek s Fläsh varen?

Zelo jasen DA – to je to!
Obstajajo obsežne študije (klinične in znanstvene), ki so pokazale, da je beljenje z vodikovim peroksidom pod nadzorom zobozdravnika varno za zobe in dlesni.

Ali obstajajo stranski učinki?

Nekateri bolniki med zdravljenjem ali kmalu po njem razvijejo povečano občutljivost zob na mraz ali vročino. Ti simptomi pa običajno izginejo v 1 do 3 dneh po prenehanju uporabe! Občasno se lahko pojavijo blagi streli podobni občutki, ki pa izzvenijo v prvih 24 urah.

Koliko stane beljenje zob s Fläsh?

To je v celoti odvisno od stanja vaših zob in od tega, koliko zob boste belili. Iz izkušenj lahko povemo, da lahko pričakujete, da boste samo za beljenje odšteli okoli 400€.

Kaj moram upoštevati po beljenje s Fläsh?

Vsekakor morate upoštevati: Prosimo, da se naslednjih 48 ur vzdržite poživil, ki lahko povzročijo razbarvanje!
Vse nadaljnje informacije o obnašanju po beljenju dobite pri nas v ordinaciji.

Kako dolgo trajajo rezultati beljenja?

Vaši zobje bodo zagotovo svetlejši kot pred tretmajem!
Vendar pa boste morda čez nekaj časa potrebovali osvežitev, odvisno od vašega življenjskega sloga.
Da bi ohranili naravno belino zob čim dlje, je vsekakor smiselno zmanjšati uživanje tipičnih poživil – ki povzročajo obarvanost. Sem spadajo kava, čaj, rdeče vino, kola in tobak.


Beljenje z belilnim gelom Opalescence Boost

Ena glavnih razlik med beljenjem zob Opalescence Boost in drugimi postopki, kot je Fläsh ali lasersko beljenje zob; je, da ni uporabe svetlobe ali toplote za aktiviranje vodikovega peroksida in karbamidnega peroksida, ki obstajata v gelu.
Opalescence Boost je kemično aktiviran in vas tako osvobodi kakršnega koli vdora toplote ali svetlobe med postopkom.
Postopek lahko vključuje beljenje enega zoba ali večih zob hkrati. Ta metoda, kjer mešamo in dve brizgi hkrati, vam zagotavlja odlične rezultate, pri čemer ena brizga vsebuje gel vodikovega peroksida, druga pa vsebuje fluorid in kalijev nitrat, ti komponenti zmanjšata učinek občutljivosti vodikov peroksidni gel in vam zagotavlja zaščito vaših dlesni.
Število potrebnih sej je odvisno od tega, kako se bodo vaši zobje odzvali na material, vašega zdravstvenega stanja zob, ciljne barve, ki jo želite doseči, in drugih dejavnikov. Za nadaljnje informacije se posvetujte najprej z nami.

Kako poteka beljenje z Opalescence Boost?

Pri tem ustrezno zaščitimo vsa mehka tkiva, potem pa v 2 ali 3 zaporednih nanosih na zobe nanesemo belilno sredstvo, ki je močnejše koncentracije od gela za domačo uporabo. Za beljenje zob v ordinaciji uporabljamo Opalescence® Boost PF 40. Če je treba, se postopek v nekaj dneh ponovi, da dosežemo optimalen rezultat.

OPOZORILA:

Pogoji za začetek beljenja so:

  • zdrava obzobna tkiva
  • očiščene mehke in trde zobne obloge (plak in zobni kamen)
  • saniran karies v ustni votlini

Belilni gel zalivk ne beli, zato je včasih potrebno zamenjati zalivke na beljenih zobeh z ustrezno svetlejšimi. Po beljenju zob lahko pride do prehodne prekomerne občutljivosti zob. V tem primeru vam zobe premažemo s preparatom za desenzibilizacijo. Po beljenju ohranite bleščeč nasmeh z dobro ustno higieno in temeljitim čiščenjem takoj po vsakem zaužitju obarvane hrane in napitkov.


Beljenje avitalnih zob (walking bleaching)

Avitalni zobje (predhodno zdravljeni) pogosto izgubijo svojo naravno barvo in potemnijo. V tem primeru je potrebno tako imenovano notranje beljenje zob. V zob vstavimo vložek z belilnim sredstvom (Opalescence® Endo) in ga začasno zapremo. Vložek v roku nekaj dni nekajkrat zamenjamo, da dosežemo želeno belino. Po beljenju je zob pripravljen za dokončno oskrbo.

Čemu se morate izogibati po beljenju zob?

Priporočamo, da 24 ur po postopku v ordinaciji ne uživate močno obarvane hrane in pijače (npr. rdeče pese, borovnic, kave, rdečega vina ali paradižnikove omake). V prvih 24 urah je dovoljeno uživati le belo hrano in pijačo (npr. riž, bel kruh, mleko, mineralna voda).

Ali sem kandidat/-ka za to beljenje zob?

Za beljenje zob morda niste primeren kanditat, če imate že obstoječe zobne prevleke in mostičke. Tudi obsežne zalivke v sprednjem vidnem sektorju so lahko moteče za beljenje zob.
V teh primerih se morate zateči k rednemu čiščenju, da odstranite madeže oziroma se posvetujte z nami za dodatne informacije in možnosti. Beljenje ni priporočljivo za doječe matere in nosečnice.

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.