Nevidni aparat

Kaj je nevidni zobni aparat Invisalign?

Invisalign je nevidna alternativa fiksnemu ortodontskemu aparatu. Gre za sistem prozornih folij – alignerjev, ki se nataknejo na zobe in jih postopoma premikajo. V nasprotju s fiksnim ortodontskim aparatom so alignerji skoraj nevidni in kadarkoli snemljivi. Terapija z nevidnim zobnim aparatom Invisalign je neboleča, ker alignerji delujejo z rahlo silo na zobe in jih tako nežno premikajo na želen položaj. Alignerji so narejeni iz lahkih plastičnih materialov za vsakega pacienta posebej, zato je uporaba zelo udobna.

Kako deluje nevidni zobni aparat Invisalign?

Vsak aligner se nosi 1 – 2 tedna preden ga zamenjamo za naslednjega v vrsti: zobe pomikajo nežno, postopno, dokler ti ne dosežejo končnega položaja. Na tej poti vas budno spremljamo, da se vse premika v pravilno smer. Zobni aparat Invisalign se nosi 22 ur dnevno.

Kako dolgo traja terapija z nevidnim zobnim aparatom Invisalign?

Terapija z Invisalignom traja od 4 tednov do 18 mesecev. Trajanje je odvisno od zahtevnosti primera, kar vpliva na število alignerjev, ki jih moramo izdelati, da premaknemo zobe na željeno mesto.

Kateri sistem nevidnih zobnih aparatov uporabljamo?

V naši ordinaciji uporabljamo nevidne zobne aparate Invisalign – https://www.invisalign.com.

Kako poteka terapija?

Na uvodnem razgovoru se najprej pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih. Sledi jemanje fotografiranje in skeniranje. Vse podatke pošljemo v laboratorij, kjer naredijo podrobno analizo in simulacijo premikov. Na podlagi računalniške simulacije izdelajo 3D model. Ko se pacient in njegov terapevt strinjata s predlagano rešitvijo, gredo alignerji v izdelavo.

Alognerji so izdelani individualno za vsakega pacienta posebej po najvišjih standardih, ki vključujejo visokokakovostne materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Nato sledi termin, ko pacientu vstavimo prvi aligner. Pacient dobi navodila za uporabo in ostale napotke, da bo terapija kar se da prijetna.

Kaj so prednosti terapije z nevidnim zobnim aparatom Invisalign?

  • terapije z nevidnimi aparati se izvajajo že vrsto let in dokazano delujejo
  • nevidni zobni aparati so zelo diskretni, skoraj popolnoma nevidni
  • simulacija s ClinCheck programom in 3D model končnega stanja nam omogočata, da vidimo končno stanje
    še pred začetkom terapije
  • ker je snemljiv, ščetkanje zob in nitkanje nista otežena
  • aparati so narejeni individualno za vsakega posameznika, zato so zelo udobni med uporabo
  • kontrolni termini so kratki, brez neprijetnega menjavanja žice oz. prepostavitve nosilcev (bracketov)

Ali lahko jem z nevidnim zobnim aparatom?

Z nevidnimi aparati ni priporočljivo jesti. Grizenje hrane lahko poškoduje alignerje, poleg tega se hrana nabere pod folijami, kar lahko vodi do pojava kariesa. Prav tako z alignerji na zobeh ni priporočljivo piti naravnih sokov, gaziranih in energijskih pijač. Zobni aparat pred obrokom enostavno snamemo, po obroku pa si splahnemo zobe z vodo in spet vstavimo aparat v usta.

Kako alignerji vplivajo na moj govor?

Prvih nekaj dni imajo pacienti rahle težave z izgovorjavo. Že čez nekaj dni pa se navadijo in hitro začnejo govoriti čisto in in brez motenj v izgovorjavi.

Koliko stane terapija z nevidnim zobnim aparatom Invisalign?

Terapija z aparatom Invisalign stane 1300 € – 1900€ po zobnem loku. Odvisno je od zahtevnosti terapije in števila folij, ki jih potrebujemo, da dosežemo želen rezultat.

Kaj so etečmenti?

Etečmenti so majhni gumbki, ki jih zalepimo na vaše zobe. So barve zoba in tako skoraj nevidni. Pomagajo nam, da lahko premikamo zobe v določeni smeri.

Sem primeren kandidat za terapijo z nevidnim zobnim aparatom Invisalign?

Z nevidnimi zobnimi aparati zdravimo različna stanja. Največkrat so to tesna stanja pa tudi diasteme. Za potek terapije je nujno narediti ortodontsko analizo in simulacijo premikov. Šele nato lahko ugotovimo, ali ste primeren kandidat in kako dolgo bo trajala terapija.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.