Za zobe

Luske

Luske za zobe

Luske za zobe , ki jim rečemo tudi estetske lukse, porcelanske luske, keramične luske, veneers) so tanke keramične fasete izdelane v zobotehničnem laboratoriju. Pritrdimo jih na sprednje, včasih pa tudi na stranske zobe, da bi preobrazili vaš nasmeh. Luske za zobe najboljših metod pri doseganju lepšega nasmeha.

Luske na zobeh izberemo kadar:

 • so vaši zobje zabarvani
 • imate neenakomerno postavljene zobe v zobnem loku
 • imate razmak (diastemo) med zobmi
 • je površina zoba neravna, luknjičasta
 • imate odkrhane robove zoba

 

Prednosti zobnih lusk

V primerjavi s prevlekami so luske za zobe bistveno manj invaziven poseg. Luske so debeline nekje med 0,2 mm do 0,7 mm, kar pomeni, da je brušenje zoba minimalno ali pa sploh nepotrebno. S posebnimi adhezivnimi postopki lusko prilepimo na zobno sklenino, kar ji da odpornost na sile in dolgotrajnost. Z luskami lahko na konzervativen način spremenimo barvo, položaj, obliko ali dolžino zob.

Tudi v primerjavi z drugimi minimalno-invazivnimi postopki za doseganje lepšega nasmeha (npr. Bonding) so keramične luske dolgotrajnejše in bolj odporne kot kompozitni materiali.

Glavna prednost zobnih lusk je odlična estetika. Pravilno cementirane estestske luske imajo zelo naraven izgled, ker posnemajo zobno sklenino. Ker so zelo tanke, prepuščajo svetlobo in ne dajejo videza “umetnih zob”. Z leti se ne zabarvajo oz. ne spreminjajo barve. Prav tako so zelo prijazne do dlesni, saj je keramika zelo biokompatibilen material.

 

Kaj so zobne luske brez brušenja ali non-prep veneers?

So estetske zobne luske, ki jih namestimo brez brušenja zob. To pomeni, da zobe pustimo nedotaknjene ali pa se s tankim svedrom začrta samo rob preparacije, ki označuje do kod bo segala luska. Žal so indikacije oziroma primerni kandidati za te luske redki.

 

Kaj so direktne kompozitne luske?

Kompozitne luske so alternativa keramičnim luskam. S posebnim materialom, ki posnema lastnosti naravnih zob, jih oblikujemo neposredno na zobeh.

Kompozitne luske imajo nekatere prednosti, na primer:

 • so minimalno invazivne
  ne odnašamo zobne substance, ampak material samo nanašamo na zob
 • narejene so v enem terminu
 • morebitni popravki so narejeni zelo hitro in z nizkimi stroški
 • cena izdelave je nižja v primerjavi s keramičnimi

Indicirane so predvsem pri mlajši populaciji. Za uspeh in dolgotrajno uspešnost sta poleg natančne izdelave pomembni dobra ustna higiena in uravnotežena okluzija. Kljub temu, da so danes na trgu dosegljivi materiali, ki do potankosti posnemajo lastnosti naravnih zob, se sčasoma kompozitne luske lahko zabarvajo oziroma izgubijo lesk.

 

Kako poteka izdelava keramičnih lusk za zobe?

Pri nas zagovarjamo individualen pristop glede na želje in zmožnosti pacienta. Pri kreaciji novega nasmeha je pomembno sodelovanje ne samo zobozdravnika in zobotehnika, ampak tudi pacienta.

Mnogi pacienti si sicer želijo preobrazbe nasmeha, vendar se tega bojijo, ker to dojemajo kot skok v neznano. Da bi se izognili temu problemu, vam v naši ordinaciji s pomočjo Digital smile designa pokažemo, kako bo izgledal končni nasmeh najprej s pomočjo računalniške simulacije, potem pa še s simulacijo v ustih. Zato so potrebni vsaj 3 do 4 obiski.

Na prvem obisku opravimo pogovor, v katerem nam razkrijete svoje želje in potrebe. Po kliničnem pregledu poslikamo stanje v ustni votlini in vzamemo odtise za študijske modele. Glede na pridobljene informacije s pomočjo računalnika oblikujemo nasmeh, ki je individualen in vam najbolje pristoji.

Na drugem obisku pokažemo simulacijo končnega stanja v ustih. Tako lahko vidite, kakšno bo končno stanje še preden začnemo z ireverzbilnimi postopki brušenja. Največkrat pustimo pacientom, da vse skupaj prespijo in določimo termin za brušenje.

Na tretjem obisku minimalno obrusimo zobe. Postopek je neboleč, ker pred tem apliciramo lokalni anestetik. Sledita odtis in izdelava provizorijev oz. začasnih lusk.

Na četrtem obisku po snetju provizorija lepimo (cementiramo) luske. Postopki cementiranja morajo biti natančni in so lahko dolgotrajni. Za uspeh in dolgotrajno obstojnost zobnih estetskih lusk je pomembno, da luske lepimo v popolnoma nadzorovanih pogojih, to je s t.i. koferdamom.

 

So luske na zobeh trajna rešitev?

Po do sedaj znanih raziskavah je obstojnost estetskih lusk primerljiva s podobnimi protetičnimi izdelki, kot npr. s polnokeramičnimi prevlekami.

 

Kdaj luske na zobeh niso smiselne?

V katerih primerih se izdelavi estetskih zobnih lusk raje izognemo:

 • pri močnih bruksistih, ki ponoči nenadzorovano škripljejo z zobmi,
 • če imajo zobje že obsežne zalivke,
 • pri nezadostni ustni higieni,
 • pri ljudeh, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.