Luske

Zobne

Zobne luske, ki jim rečemo tudi estetske luske, porcelanske luske, keramične luske ali veneers so tanke keramične fasete izdelane v zobotehničnem laboratoriju. Pritrdimo jih na sprednje, včasih pa tudi na stranske zobe, da bi preobrazili vaš nasmeh. Luske za zobe so ena izmed najboljših metod za doseganje lepšega nasmeha.

 

Zakaj se odločiti za izdelavo lusk pri nas?

1) NAJNOVEŠA TEHNOLOGIJA IN KONCEPTI
Pri oblikovanju in izdelavi imamo na voljo najnovejšo tehnologijo. Ker se redno izobražujemo pri vodilnih strokovnjakih v tujini, poznamo najnovejše koncepte za preobrazbo nasmeha. Znanje v kombinaciji s tehnologijo pomeni za vas boljšo in varnejšo storitev.

2) OBLIKOVANJE NASMEHA JE NAŠA STRAST
Vsak primer je za nas nova zgodba, ki se ji predamo z vso strastjo. Prizadevamo si, da bi bila vsaka izkušnja zdravljenja topla, pozorna in varna za vse naše paciente.

3) POVEZANI SMO
Kot klinika s certifikatom DSD smo del velike mreže klinik po vsem svetu. Imamo tudi ekskluzivni dostop do centra za načrtovanje DSD v Madridu. To pomeni, da bo vaš novi nasmeh rezultat sodelovanja naše ekipe z nekaterimi najboljšimi oblikovalci in načrtovalci nasmeha na svetu.

4) SMO STROKOVNJAKI
Zahvaljujoč intenzivnemu in temeljitemu usposabljanju je naša celotna ekipa dobro usposobljena za vsako vrsto primera. Poleg tega ima naša ekipa arhitektov nasmehov na razpolago tehnologijo in izkušnje, kar zagotavlja, da so naši rezultati resnično izjemni.

 

Po čem se razlikujemo od drugih?

Veliko pacientov si želi drugačen, lepši nasmeh, pogosto pa jih je strah pred spremembo.
Menimo, da mora pacient videti končni rezultat še preden se nepovratno dotaknemo vaših zob.
Zato smo razvili proces harmonizacije, ki je zasnovan tako, da ne more priti do nepričakovanega rezultata. Pacient na vsakem koraku aktivno sodeluje oziroma je vključen v proces oblikovanja željenega nasmeha.

Harmonizacija je sestavljena iz treh korakov:
1.Računalniška simulacija nasmeha
2.Testiranje novega nasmeha v ustih
3. Izvedba dogovorjenega načrta zdravljenja, ki je prilagojen posebej za vas.

 

Kaj so naše ključne prednosti?

1) DIGITALIZACIJA PACIENTOV – je proces, pri katerem zberemo vaše edinstvene podatke z uporabo najnoveše tehnologije. To vključuje fotografije, video posnetke, vključno z 2D in 3D odtisi. Naša ekipa bo nato analizirala podatke in načrtovala vaš novi nasmeh z mislijo na udobje, varnost, natančnost in hitrost.

2) DIGITALNO NAČRTOVANJE in UMETNA INTELIGENCA – Vaš nasmeh oblikujemo s pomočjo naprednih algoritmov umetne inteleligence, ki vključuje podatke glede na vaše OBRAZNE POTEZE, obliko USTNIC, POLOŽAJ DLESNI in OBSTOJEČO ZOBNO STRUKTURO.

3) SODELOVANJE, KOLEKTIVNA INTELIGENCA – Tako kot vodilne zobozdravstvene klinike sodelujejo z zunanjimi strokovnjaki, da bi dosegli najboljše rezultate za paciente tudi mi sodelujemo z najboljšimi specialisti v tujini.

Naša ordinacija je edina v Sloveniji, ki lahko uporablja kolektivno inteligenco več zobozdravnikov v centru za načrtovanje v Madridu-Digital smile design, da zagotovimo optimalne spremembe med rehabilitacijo nasmeha glede na funkcijo, estetiko in biologijo.

4) VODENA TERAPIJA – glede na digitalni načrt se izdelajo kirurška vodila in šablone, ki vodijo naše delo, zato je naše delo Varno, Zanesljivo in Konzervativno.

5) ŠIRŠE RAZUMEVANJE PROCESOV – Ker smo v naši ordinaciji šolani za vse postopke s področja estetskega in preventivnega zobozdravstva, razumemo procese, ki se dogajajo v vaših ustih širše.
Naši izdelki niso samo estetski, so tudi FUNKCIONALNI in DOLGOTRAJNI.

Zakaj so luske na zobeh tako popularne?

Luske so priljubljene zato, ker presentljivo izboljšajo vaš nasmeh, hkrati pa so vaši zobje videti popolnoma naravni in realistični.

Zobne luske rešujejo vrsto težav z zobmi. Če vam barva vaših zob ni všeč in jih želite trajno pobeliti, ali imate odkrhane robove ali pa bi radi spremenili obliko vaših zob, so luske prava rešitev za vas. Če so pravilno nameščene, lahko z njimi grizete vso hrano, ki si jo zaželite.

Luske na zobeh izberemo kadar:

-so vaši zobje zabarvani
-je vaš zobni lok ozek
-imate neenakomerno postavljene zobe v zobnem loku
-imate razmak (diastemo) med zobmi
-je površina zoba neravna, luknjičasta
-imate odkrhane robove zoba

 

Prednosti zobnih lusk

V primerjavi s prevlekami so luske za zobe bistveno manj invaziven poseg. Debelina lusk je nekje med 0,2 mm do 0,7 mm, kar pomeni, da je brušenje zoba minimalno ali pa sploh nepotrebno. S posebnimi adhezivnimi postopki lusko prilepimo na zobno sklenino, kar ji da odpornost na sile in dolgotrajnost. Z luskami lahko na konzervativen način spremenimo barvo, položaj, obliko ali dolžino zob.

Tudi v primerjavi z drugimi minimalno-invazivnimi postopki za doseganje lepšega nasmeha (npr. Bonding) so keramične luske dolgotrajnejše in bolj odporne kot kompozitni materiali.

Glavna prednost zobnih lusk je odlična estetika. Pravilno cementirane estetske luske imajo zelo naraven izgled, ker posnemajo zobno sklenino.  Ker so zelo tanke, prepuščajo svetlobo in ne dajejo videza “umetnih zob”.  Z leti se ne zabarvajo oz. ne spreminjajo barve. Prav tako so zelo prijazne do dlesni, saj je keramika zelo biokompatibilen material.

 

Kaj so zobne luske brez brušenja ali non-prep veneers?

So estetske zobne  luske, ki jih namestimo brez brušenja zob. To pomeni, da zobe pustimo nedotaknjene ali pa se s tankim svedrom začrta samo rob preparacije, ki označuje mejo, do kod bo segala luska. Žal so indikacije za te luske redki. Večinoma pridejo v poštev pri pacientih, ki imajo razmake med zobmi. Zobje, na katere se lahko namesti luske brez brušenja, morajo biti štirikotne oblike. Če so zobje zelo trikotni oz. imajo velike podvise, je izdelava takih lusk zelo težka ali nemogoča.

Ker so non-prep veneers zelo tanke in barva zob proseva skozi njih, moramo zobe največkrat pobeliti pred izdelavo le-teh. Primerni pacienti za luske brez brušenja so torej tisti, ki imajo relativno poravnane zobe štirikotne oblike z vmesnimi presledki – diastemami.

Prednosti Non-prep lusk

-ohranimo celotno strukturo zoba
-luske lepimo na sklenino in dobimo najboljšo možno vez med lusko in zobom
-ni postoperativne občutljivosti
-ne rabimo izdelati začasnih lusk

Slabosti Non-prep lusk

-To ni metoda, da bi preobrazili zobe, ki so zelo nagneteni
-z Non-prep veneers ne moremo popraviti nepravilne položaje zob
-ker so zelo tanke, z njimi ne moremo vplivati na barvo zob

 

Kaj so direktne kompozitne luske?

Kompozitne luske so alternativa keramičnim luskam. S posebnim materialom, ki posnema lastnosti naravnih zob, jih oblikujemo neposredno na zobeh.

Kompozitne luske imajo nekatere prednosti, na primer:

-so minimalno invazivne
-ne odnašamo zobne substance, ampak material samo nanašamo na zob
-narejene so v enem terminu
-morebitni popravki so narejeni zelo hitro in z nizkimi stroški
-cena izdelave je nižja v primerjavi s keramičnimi
-Indicirane so predvsem pri mlajši populaciji. Za uspeh in dolgotrajno uspešnost sta -poleg natančne izdelave pomembni dobra ustna higiena in uravnotežena okluzija. -Kljub temu, da so danes na trgu dosegljivi materiali, ki do potankosti posnemajo lastnosti naravnih zob, se sčasoma kompozitne luske lahko zabarvajo oziroma izgubijo lesk.

 

Kako poteka izdelava keramičnih lusk za zobe?

Pri nas zagovarjamo individualen pristop glede na želje in zmožnosti pacienta.

Pri kreaciji novega nasmeha je pomembno sodelovanje ne samo zobozdravnika in zobotehnika, ampak tudi pacienta.

Mnogi pacienti si sicer želijo preobrazbe nasmeha, vendar se tega bojijo, ker to dojemajo kot skok v neznano. Da bi se izognili temu problemu, vam v naši ordinaciji s pomočjo koncepta harmonizacije pokažemo vaš nasmeh še preden se nepovratno dotaknemo vaših zob. Koncept harmonizacije je sestavljen iz treh korakov.

1.Korak

V prvem koraku, ki je tudi vaš prvi obisk pri nas, opravimo pogovor, v katerem nam razkrijete svoje želje in zahteve. Po kliničnem pregledu digitaliziramo pacienta. Digitalizcija pacienta je proces, pri katerem zberemo s pomočjo najnoveše tehnologije čimveč podatkov o vas. Ta proces zajema dentalno fotografijo, videografijo in skeniranje stanja v ustni votlini.

Sledi analiza teh podatkov, da lahko načrtujemo vaš novi nasmeh natančno, zanesljivo in varno.

Prednosti digitalizacije so: na hiter in udoben način zberemo informacije o vašem dentalnem stanju. Digitalizacija vodi v visokokakovostne rezultate. S pomočjo digitalizacije je naše zdravljenje minimalno invazivno.

Na podlagi pridobljenih informacij s pomočjo računalnika oblikujemo nasmeh, ki je individualen in vam najbolje pristoji.

2.Korak

Na drugem obisku pokažemo simulacijo končnega stanja v ustih. V ustih ustvarimoo t.i. Mock-up, ki je simulacija bodočega nasmeha v živo. Tako lahko vidite in občutite vaš nasmeh še preden začnemo z ireverzbilnimi postopki brušenja.

Pripravimo vam predstavitev, na kateri lahko vidite primerjavo med before and after. Predstavimo vam dva ali tri možne načine zdravljenja in vam odgovorimo na vaša morebitna vprašanja.

3.Korak

Na tretjem obisku minimalno obrusimo zobe. Postopek je neboleč, ker pred tem apliciramo lokalni anestetik. Sledi digitalni odtis in izdelava provizorijev oz. začasnih lusk.

Na četrtem obisku po snetju provizorija lepimo (cementiramo) luske. Postopki cementiranja morajo biti natančni in so lahko dolgotrajni. Za uspeh in dolgotrajno obstojnost zobnih estetskih lusk je pomembno, da luske lepimo v popolnoma nadzorovanih pogojih, to je s t.i. koferdamom.

So luske na zobeh trajna rešitev?

Cement za luske je snov, ki mikroskopsko naredi vez med keramiko in zobom tako, da se luska zalepi na zob in skupaj postaneta eno. Največkrat so luske ireverzibilen postopek. Enkrat, ko so zobje pobrušeni, jih ne moremo več vrniti v prvotno obliko. Sčasoma se tako kot zobje tudi luske postarajo in jih bo v daljni prihodnosti verjetno potrebno menjati.

Skratka ne glede na to, da se zavežemo k temu, da je to doživljenjska odločitev, prednosti lusk bistveno presegajo slabosti.

Na podlagi do sedaj znanih raziskav je obstojnost estetskih lusk primerljiva s podobnimi protetičnimi izdelki, kot npr. s polnokeramičnimi prevlekami.

Kdaj luske na zobeh niso smiselne oziroma v katerih primerih se izdelavi estetskih zobnih lusk raje izognemo:

pri močnih bruksistih, ki ponoči nenadzorovano škripljejo z zobmi,
kadar imajo zobje že obsežne zalivke,
pri nezadostni ustni higieni,
pri ljudeh, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami.

 

Kako poteka vzdrževanje zobnih lusk?

Da bi vzdrževali fantastičen izgled lusk še naprej, jih je nujno vzdrževati. To vključuje vsakodnevno ščetkanje in nitkanje ter redne kontrole pri zobozdravniku.

Luske so investicija in je za njih potrebno skrbeti ravno tako kot za naravne zobe. Če za luske ne skrbimo kot bi morali,  je lahko njihova življenjska doba krajša kot bi lahko bila. Luske niso nekaj, kar se menjuje vsakih nekaj let, zato jih je nujno skrbno negovati.

 

Ali je postopek izdelave lusk boleč?

Odkrito povedano je postopek izdelave žal neudoben in lahko zamuden. Seveda je odvisno od tega, koliko lusk se bo izdelalo. Postopek nameščanja lahko traja tudi do 3 ure, kadar nameščamo 10 lusk.

Vse postopke izvajamo pod lokalno anestezijo, da vam zagotovimo maksimalno udobje tekom procesa izdelave. Ni neobičajno, da lahko pacienti nekaj uro po tistem, ko je lokalna anestezija popustila, občutijo rahlo topo bolečino ali nelagodje, zato svetujemo, da vzamete kakšno protibolečinsko tableto v tem obdobju.

Vendar na srečo je to le začasna bolečina, ki izzveni nekaj dni  po končani terapiji. Večina pacientov hitro pozabi na vse tegobe že po nekaj tednih in občuti zobe z luskami kakor svoje.

 

Se splača polepšati nasmeh z luskami?

Vsak pacient je zgodba zase, zato je vprašanje, ali se luske splačajo odvisno od tega, v kakšnem stanju se sedaj nahajajo vaši zobje, kako močno si želite lepega nasmeha in koliko želite investirati v lep nasmeh?

Kot pri vsakem nepovratnem postopku, se je smiselno prej dobro posvetovati. Razložimo vam prednosti in slabosti tako, da popolno razumete, v kaj se spuščate. Luske imajo tudi alternative, kot so ortodontsko zdravljenje, beljenje ali bonding. To so lahko tudi vaše začasne rešitve, medtem ko se odločate za luske.

 

Zobne luske – fotografije prej in potem

Če ste še vedno v dvomih glede lusk, lahko obiščete našo galerijo, kjer je nekaj before-after slik.

Glede na to, da so luske tako estetski poseg kot tudi resen zobozdravstveni poseg, se pozanimajte glede primerov dela pri večih estetetskih zobozdravnikih. Čeprav je na forumih veliko napisano o zobnih luskah, je nujno, da vidite še konkretne fotografije dela zobozdravnikov. Bodite pozorni, ali vam ustreza njihov slog.

Pogosta vprašanja v zvezi z zobnimi luskami

Kaj je razlika med zobnimi luskami in prevlekami?

Zobne prevleke pokrivajo vaš zob z vseh strani. Zobna luska pa je tanka faseta, ki se namesti samo na sprednji del vašega zoba z veliko manj brušenja in posledične travme zobne substance.

Kako bodo izgledali moji zobje med obiskoma/terminoma za brušenje in cementiranje?

Večinoma za izdelavo lusk potrebujemo dva obiska. Na prvem oblikujemo zobe , na drugem cementiramo te izdelke na zobe. V vmesnem obdobju lahko v ustih nosite provizorij oz. začasne luske, ki preprečujejo občutljivost, omogočajo normalno funkcijo in vam zagotovijo lep nasmeh. Ne glede na to, da so začasne luske,  so v ustih omejen čas, vam mora biti z njimi udobno.

Ali lahko pride do kariesa, ko imam luske?

Pojavnost kariesa ni nič večja kot pri naravnih zobeh, v kolikor sta vaša higiena in prehrana nespremenjeni.

Koliko je cena zobne luske?

Zobne luske v naši ordinaciji stanejo med 200 do 700€.

Kdaj se naj odločim za zobne luske?

Luske za zobe so odlična rešitev za ljudi, ki bi radi trajno spremenili barvo svojih zob, za tiste ki imajo obrabljene zobe, krive zobe oz. neenakomeren nasmeh. So odlična izbira za zapiranje presledkov na sprednjih zobeh.

Je poseg reverzibilen?

Pri oblikovanju zob za luske se odstrani tanek sloj sklenine, ki ga bo nadomestila keramična luska. Ta proces ni reverzibilen.

Kako dolgo trajajo zobne luske?

Pravilno oblikovane in natančno pritrjene luske izpod rok izkušenega estetskega zobozdravnika imajo lahko življensko dobo več kot 15 let. Ne potrebujejo nobene posebne nege razen ščetkanja, nitkanja in rednih obiskov pri zobozdravniku.

Bodo estetske luske izgledale enako kot moji zobje?

To vprašanje rešimo med načrtovanjem in še preden oblikujemo vaše zobe za luske. Večina pacientov beli svoje zobe pred terminom za brušenje z namenom, da lahko izdelamo luske svetlejše barve.

Se porcelanske oz. keramične luske zabarvajo?

Porcelanske luske se nikoli ne zabarvajo. Če so vaši zobje nagnjeni k zabarvanju, svetujemo, da se izogibate vedenju, ki lahko vodi v zabarvanje vaših zob. Sčasoma lahko pride do razlike med barvo lusk in vaših naravnih zob.

Bodo moje luske občutljive na hladno ali toplo?

Možna je prehodna občutljivost na tople in mrzlo hrano za omejen čas. To izgine v nekaj dneh. Svetujemo izogibanje prevročim in premrzlim pijačam in jedem prvih nekaj dni po cementiranju lusk.

Kako močne so zobne luske?

Keramične luske so zelo močne. Ne glede na to, da so močne, so iz keramike, ki se lahko odkrha. Svetujemo, da z luskami ne grizete nič takega, česar ne bi s svojimi naravnimi zobmi.

Ponoči škripljem z zobmi. Lahko to poškoduje moje luske?

Da, škripanje z zobmi ali bruksizem lahko poškoduje luske, prav tako kot lahko poškoduje vaše naravne zobe. Najmanj kar lahko storimo je, da zobe zaščitimo z nočno opornico. Pri nas oporabljamo tudi napredno preventivo z uporabo mišičnih relaksantov.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.