Nevidni zobni aparat Invisalign

Nevidni zobni aparat Invisalign je nevidna alternativa fiksnemu ortodontskemu aparatu. Gre za sistem prozornih folij – alignerjev, ki se nataknejo na zobe in jih postopoma premikajo. V nasprotju s fiksnim ortodontskim aparatom so alignerji skoraj nevidni in kadarkoli snemljivi. Terapija z nevidnim zobnim aparatom Invisalign je neboleča, ker alignerji delujejo z rahlo silo na zobe in jih tako nežno premikajo na želen položaj. Alignerji so narejeni iz lahkih plastičnih materialov za vsakega pacienta posebej, zato je uporaba zelo udobna.

Zakaj izbrati našo ordinacijo za zdravljenje z Invisalignom?

Za nas je ortodontsko zdravljenje več kot le poravnava zob v vrsto. Dobra ortodontska terapija celostno upošteva več dejavnikov, na primer, kako bo zdravljenje vplivalo na celoten videz obraza, kakšen bo vpliv na zdravje čeljustnih sklepov, kakšen bo končni ugriz in nenazadnje, kako bo ortodontski poseg vplival na prehodnost pacientove dihalne poti.
Le celostni pristop nam omogoča, da dosežemo najboljše rezultate tako estetske kot funkcionalne.

Kako se razlikujemo od drugih?

V naši ordinaciji razumemo ortodontsko zdravljenje širše. Poravnava z nevidnim zobnim aparatom je le del poti do lepega nasmeha. Celotna pot obravnave je pri nas sledeča: najprej poravnamo in postavimo zobe na svoje mesto, nato osvežimo nasmeh z beljenjem in končamo lepotne popravke z bondingom. Pri zahtevnejših primerih finiširanju z bondingom lahko dodamo še druge estetske posege z namenom, da bi dobili idealen nasmeh. Ti posegi so uravnavanje linije dlesni, namestitev lusk, uporaba mišičnih relaksantov in drugi.

Prednost naše ordinacije je v tem, da preobrazbo nasmeha od začetka do konca načrtujemo in izvedemo sami. Za kakovost in predvidljivost rezultatov je tako poskrbljeno.

Poglejte si resnične primere iz naše ordinacije

Ali je zdravljenje z nevidnim ortodontskim aparatom Invisalign le estetski poseg?

Veliko ljudi misli, da je ortodontija le estetski poseg. S tem se ne strinjamo popolnoma. Za nas je ortodontska terapija predvsem preventivni ukrep.
Pravilno postavljeni zobje se namreč manj obrabljajo in manj krušijo. Tudi higiena je lažja, zato je manj možnosti za parodontalno bolezen. Drugi pozitivni učinki lepo poravnanih zob so še večja
samozavest in brezskrben nasmeh.
Zdravljenje z nevidnim aparatom ima tako več pozitivnih učinkov na naše zdravje in počutje 🙂
Gre za pravo preventivo v zobobozdravstvu.

Katere so prednosti terapije z nevidnim zobnim aparatom Invisalign?

-terapija z nevidnimi aparati se izvajajo že vrsto let in dokazano delujejo
-nevidni zobni aparati so zelo diskretni, skoraj popolnoma nevidni
-simulacija s ClinCheck programom in 3D model končnega stanja nam omogočata, da vidimo končno stanje še pred začetkom terapije
-ker je snemljiv, ščetkanje zob in nitkanje nista otežena
-aparati so narejeni individualno za vsakega posameznika, zato so zelo udobni med uporabo
-kontrolne obravnave so kratke brez neprijetnega menjavanja žice oz. prepostavitve nosilcev (bracketov)

Kako deluje nevidni zobni aparat Invisalign?

Vsak aligner se nosi 1 – 2 tedna preden ga zamenjamo za naslednjega v vrsti: zobe pomikajo nežno, postopno, dokler ti ne dosežejo končnega položaja. Na tej poti vas budno spremljamo, da se vse premika v pravilno smer. Zobni aparat Invisalign se nosi 22 ur dnevno.

Kako dolgo traja terapija z nevidnim zobnim aparatom Invisalign?

Terapija z Invisalignom traja od 4 tednov do 18 mesecev. Trajanje je odvisno od zahtevnosti primera, kar vpliva na število alignerjev, ki jih moramo izdelati, da premaknemo zobe na željeno mesto.

Kateri sistem nevidnih zobnih aparatov uporabljamo?

V naši ordinaciji uporabljamo nevidne zobne aparate Invisalign

Tipi terapije z Invisalign opornicami, ki jih nudimo pri nas:

Invisalign Full ali Comprehensive

Invisalign full oziroma celostna terapija z invisalignom je originalni sitem Invisaligna. Primeren je za paciente, ki potrebujejo težje premike in z njim premikamo vse zobe v ustni votlini. To je primerna terapija za srednje težke in zahtevne primere. Vsak aligner oz. opornica se nosi 1 od 2 tedna. Glede na zahtevnost je potrebno 15 do 30 alignerjev za srednje zahteven primer in nad 30 opornic za zahtevne primere. Povprečno trajajo terapije je 12-18 mesecev, lahko pa tudi več.

Cena Invisalign Full pri nas je 4000€ za oba zobna loka.

Invisalign Lite

Ta možnost je namenjena pacientom, ki zahtevajo manjše in srednje popravke. Terapija v bistvu izgleda kot pri ostalih pacientih z Invisalignom, le število opornic je omejeno na 14. V povprečju traja terapija 4 do 8 mesecev.

Cena Invisalign Lite je 2600€ za oba zobna loka in 1500€ za posamezni zobni lok.

Invisalign i7 or Invisalign Express

To je najnovejša verzija Invisaligna in primerna za paciente, ki zahtevajo le minimalne popravke, kot na primer manjše tesno stanje. Lahko se uporabi pri ponovnem poslabšanju stanja zobovja, to je pri pacientih, ki so že šli skozi celostno ortodontsko zdravljenje in so se jim začeli zobje ponovno premikati. Zdravljenje je zasnovano za doseganje hitrih rezultatov in reševanje primerov, kjer premikamo le nekaj zob. Trajanje je manj kot 4 mesece.

Kako poteka terapija z nevidnim zobnim aparatom?

Na uvodnem razgovoru se najprej pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih. Sledi digitalizacija pacientov. To je skeniranje stanja v ustni votlini, dentalna fotografija in velikokrat še posnetek videa. Vse podatke pošljemo v laboratorij, kjer naredijo podrobno analizo in simulacijo premikov. Na podlagi računalniške simulacije izdelajo 3D model premikov. Ko se pacient in njegov terapevt strinjata s predlagano rešitvijo, gredo alignerji v izdelavo.

Alignerji so izdelani individualno za vsakega pacienta posebej po najvišjih standardih, ki vključujejo visokokakovostne materiale in najsodobnejšo tehnologijo.
Nato sledi termin, ko pacientu vstavimo prvi aligner. Pacient dobi navodila za uporabo in ostale napotke, da bo terapija kar se da prijetna.
Vsakemu pacientu je terapija posebej prikrojena zato so kontrolni termini določeni individualno.

Pacientom svetujemo, da med terapijo z Invisalignom pazijo na prehrano in še posebej na primerno ustno higieno. S tem obvarujemo obzobna tkiva in preprečimo pojav kariesa.

Ali lahko jem z nevidnim zobnim aparatom?

Z nevidnimi aparati ni priporočljivo jesti. Grizenje hrane lahko poškoduje alignerje, poleg tega se hrana nabere pod folijami, kar lahko vodi do pojava kariesa. Prav tako z alignerji na zobeh ni priporočljivo piti naravnih sokov, gaziranih in energijskih pijač. Zobni aparat pred obrokom enostavno snamemo, po obroku pa si splahnemo zobe z vodo in spet vstavimo aparat v usta.

Kaj so etečmenti?

Etečmenti so majhni gumbki, ki jih zalepimo na vaše zobe. So barve zoba in tako skoraj nevidni. Pomagajo nam, da lahko premikamo zobe v določeni smeri.

Katere težave lahko rešuje nevidni zobni aparat Invisalign?

Z nevidnimi zobnimi aparati Invisalign zdravimo različna stanja. Največkrat so to tesna stanja pa tudi diasteme. Za potek terapije je nujno narediti ortodontsko analizo in simulacijo premikov. Šele nato lahko ugotovimo, ali ste primeren kandidat in kako dolgo bo trajala terapija.

Tesno stanje

Pri pacientih velikokrat vidimo, da so sprednji zobje, ki so okrušeni, morda prosojni ali pa spodnji zobje poševno obrabljeni, da skozi proseva dentin, ki je rumen. To vse skupaj daje videz, da so zobje obrabljeni in stari.

Zakaj pride do tega?
Dejstvo je, da se zobje celo življenje premikajo. Premikajo se od zadaj naprej. Ker sprednji zobje nimajo kam iti, se nagnejo naprej ali rotirajo. Pride do t.i. tesnega stanja. Posledica le-tega je, da se zgornji in spodnji zobje začnejo zaletavati medtem ko jemo, govorimo, se smejimo. Kaj lahko storimo storimo?
Zobe lahko poravnamo na mesto, kjer morajo biti npr. z nevidnim zobnim aparatom. Obrabljene zobe pa dogradimo.

Križni griz

Je stanje, pri katerem so spodnji zobje preko zgornjih. Križni griz lahko vpliva na neenakomerno obremenjenost zob in s tem propada sklenine v vratnem delu in na recesijo dlesni.

Globoki griz

Je stanje, pri katerem zgornja čeljust pokrije spodnjo čeljust. V tem primeru se velikokrat odločimo ob poravnavi zob še za dvig griza.

Diasteme oz. razmaki med zobmi

Je stanje, ki se lahko zdravi z invisalignom. Pred zdravljenjem z zobnim aparatom je nujno narediti estetsko analizo nasmeha in ugotoviti, ali so morda zobje “premajhni” za čeljust. V tem primeru je zapiranje diastem možno le z luskami ali bondingom.

Razlika med zdravljenjem z Invisalignom in s tradicionalnim fiksnim zobnim aparatom

Invisalign

Zobni aparat Invisalign je skoraj popolnoma neviden. Možnost za ustno higieno je nemotena. Lahko jeste in pijete kar hočete, le med jedjo morate alignerje odstraniti iz ust. Nevidni aparat morate nositi vsaj 22ur na dan ali več.

Tradicionalni fiksni aparat

Fiksni aparat je v primerjavi z Invisalignom bolj viden in ko je nameščen na zobeh je ustna higiena omejena. Več energije je potrebno za vzdrževanje le-te. Nošenje aparata je lahko bolj neudobno. Ker so nosilci pritrjeni na zobe, je v določenih primerih bolj učinkovit kot Invisalign. Kontrolni pregledi so pogostejši kot pri Invisalignu, približno na 6 do 8 tednov.

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.