Zobna protetika

Zobna protetika so postopki, pri katerih manjkajoče zobe nadomestimo z zobnoprotetičnim izdelkom. Ti izdelki so narejeni v sodelovanju z zobotehničnim laboratorijem. Za kakovostne zobnoprotetične izdelke in zadovoljstvo pacientov je nujna dobra komunikacija med zobozdravnikom in zobotehničnim laboratorijem.

Prevleke

Prevleke so protetični izdelki, ki jih trajno pričvrstimo na obrušeni zob oziroma implantat. Postopek poteka tako, da zobozdravnik najprej obrusi (preparira) zob v obliko zobnega krna. Nato sledi odtis stanja v ustni votlini. V zobotehničnem laboratoriju se na podlagi oblike zobnega krna izdela zobna prevleka, ki ga natančno objema. Naš cilj je, da s prevleko obnovimo obliko in barvo obrušenega zoba ter žvečno funkcijo.

Prevleke naredimo:

na zobeh, ki imajo zelo poškodovano zobno krono
kadar je več zob v vidnem sektorju zabarvanih, poškodovanih oz. imajo veliko zalivk
po endodontskem zdravljenju
pri zamenjavi starih protetičnih izdelkov z novimi
pri izdelavi kombiniranih fiksno-snemnih konstrukcij
Moderna tehnologija nam omogoča izdelavo več vrst prevlek:

Polnokeramične prevleke

Polnokeramične prevleke so v celoti izdelane iz keramike visoke trdote. Še pred nekaj leti je bila izdelava polnokeramičnih prevlek omejena samo na zobe v vidnem sektorju. Tveganje za zlom prevleke je bilo zaradi večjih griznih sil v stranskem sektorju preveliko. Z napredkom tehnologije in nove keramike visoke trdnosti lahko sedaj izdelamo prevleke, ki so odporne na grizne sile v stranskem sektorju. Poznamo cirkonske prevleke in IPS e.max prevleke iz t.i. Press Keramike.

Polnokeramične prevleke odlikuje visoka estetika, ker prosevajo svetlobo. Ta efekt je zelo pomemben pri posnemanju lastnosti naravnih zob.

Druga prednost je rob prevleke v barvi zoba. Tako ni bojazni, da bi se pri nasmehu videli sivi robovi prevlek, kot se to vidi pri kovinsko-keramičnih prevlekah.

Polnokeramične prevleke so zelo biokompatibilne. To pomeni, da jih dlesen in ostala ustna tkiva zelo dobro sprejemajo, kar je lahko pri alergikih zelo velika prednost.

Cirkonske prevleke

Cirkon je keramika visoke trdote, ki se po mehanskih lastnostih lahko primerja s kovinami. Prednost cirkona je boljša estetika ter boljša biokompatibilnost kot pri kovinsko-keramičnih izdelkih. Dandanes izdelava izdelkov iz cirkona poteka izključno v avtomatiziranih rezkalnih enotah, ki so krmiljene s pomočjo računalnika (CAD/CAM).

Z razvojem računalniških sistemov, je postopek izdelave prevlek vedno bolj avtomatiziran. Pot do končnega izdelka je tako hitrejša, bolj predvidljiva in kvalitetnejša. Cirkon uporabimo pri izdelavi brezkovinskega ogrodja za mostičke ali pa izdelamo celotne prevleke iz prosojnega cirkona (Full-Contour Zirconia Crowns).

Področje digitalnega zobozdravstva se razvija zelo hitro in veseli nas, da imamo dostop do zobnega laboratorija, ki sledi najnovejšim trendom. V naši ordinaciji so prevleke in mostički narejeni iz visokokakovostnega Zenostar cirkona.

Značilnosti; dobre mehanske lastnosti (Upogibna trdnost), lepa barva, ki zelo spominja na barvo naravnih zob, biokompatibilnost, do dlesni zelo prijazen material, majhna abrazija zob v nasprotni čeljusti.

IPS E.MAX prevleke (press keramika)

Prevleke so narejene iz posebne litij-disilikatne steklokeramike. Ta vrsta keramike se uporablja tudi za estetske zobne luske, inlaye ter onlaye. Litij-disilikat je še bolj prosojen kot cirkon, zato lahko še bolje posnemamo naravne lastnosti zob. Posebej primerne so take prevleke za zobe v vidnem sektorju.

Prevleke lepimo na zobe s posebnimi cementi za polnokeramične sisteme. Zaradi vrhunske estetike lahko ustvarimo popolnoma naraven nasmeh.

Značilnosti;

– odlična estetika,
– biokompatibilnost (keramika je v nasprotju s kovino
in plastičnimi masami popolnoma prijazna do
obzobnih tkiv),
– relativno visoka cena.

Kovinsko-keramične prevleke

Nosilno ogrodje je iz kovine, na katero se ”napeče” dentalna keramika po celi površini ogrodja, kar zobni kroni daje ustrezen estetski učinek. Kovinsko-keramične prevleke veljajo za zlati standard v stomatologiji.

Značilnosti:

dober estetski rezultat
dolga življenska doba (15 let in več)
gladka površina onemogoča nastajanje plaka
kovinsko ogrodje omogoča veččlenske mostove
se ne razbarva
trdota keramike hitreje obrabi zobe v nasprotnem
zobnem loku
v primerjavi s polkeramičnimi prevlekami ne
dosegajo vrhunske estetike
Mostički

So trajni protetični izdelki, ki je cementiran na vsaj dva zoba nosilca z namenom, da se izpolni vrzel (prazen prostor) med zobmi. Sestavljeni so iz vsaj dveh prevlek in člena, ki ju povezuje.

S tem se prepreči izraščanje zob nasprotne čeljusti v vrzel in pomikanje zob ob vrzeli, posledice so poškodbe v čeljustnem sklepu. Izdelani so lahko iz kovinske-keramike (t.i. porcelanski most), keramike na cirkonskem ogrodju, krajši mostovi pa tudi iz litijeve-disilikatne keramike.

Nekaj teksta še dodamo, da se poravna s fotko. Nekaj teksta še dodamo, da se poravna s fotko. Nekaj teksta še dodamo, da se poravna s fotko.

Inlay / Onlay

Ko je zobna krona preveč poškodovana, da bi naredili zalivko, se odločimo za izdelavo inlaya oz.onlaya. Gre za laboratorijsko narejeno zalivko, imenovano tudi delna prevleka.

Prednosti so:

– ohranimo več zobne substance kot pri prevlekah
– estetika in trajnost
– natančnost izdelave, ker je zalivka narejena izven ust

Inlayi in onlayi so lahko izdelani iz kompozitnega materiala ali keramike. Kompozitni materiali niso tako trajni kot keramični, vendar jih je možno popraviti v ustih.

Totalna zobna proteza

Je snemnoprotetični izdelek, s katerim nadomestimo zobe v primeru popolne izgube zob v eni ali obeh čeljustih. Še vedno velja kot zlati standard za oskrbo brezzobe čeljusti. Totalna proteza je sestavljena iz akrilatne baze v barvi dlesni in zob, ki so postavljeni v vrsto tako kot pri ozobljenih čeljustih. Baza pokriva celotne alveolarne grebene in celotno nebo. Prav oblika totalne proteze in postavitev zob nam omogoča doseganje pogojev za adhezijo, ventilno zaporo oz. delovanje atmosferskega tlaka in mišičnega ravnotežja, zaradi katerega se zgornja totalna proteza ne premika oz. ima trden oprijem.

Spodnja totalna proteza je podobna zgornji, le da je manjša. V spodnji čeljusti ne moremo doseči sesalnega efekta, zato je oprijem le-te veliko slabši. Protezo v spodnji čeljusti drži ravnotežje med mišicami jezika, ustnic in lic ter pravilna postavitev zob, ki se sklada s postavitvijo zob nasprotne čeljusti. Pri močni resorbciji alveolarnih grebenov je stabilnost proteze zelo slaba, kar pa močno vpliva na življensko kvaliteto. Stabilnost proteze lahko izboljšamo s vstavitvijo implantatov, ki držijo protezo na mestu.

Značilnosti: preprosta izdelava rutinski postopek relativno nizka cena dobra estetika preprosta korektura ali popravilo resorbcija kosti (še posebej pri nestabilnih protezah) omejena kakovost življenja motena tvorba glasov omejena možnost žvečenja relativno slaba stabilnost (še posebej pri spodnji totalni protezi)

Delna zobna proteza

Kadar manjka več zob in sot nosilci postavljeni tako, da mostička ni mogoče narediti, potem lahko naredimo delno protezo. Delna proteza je sestavljena iz vlite baze, vanjo pa so postavljeni plastični zobje. Delna zobna proteza povrne žvečno funkcijo, zadovolji pa tudi estetski funkciji in funkciji tvorjenja glasov.

Enostavna delna zobna proteza je sestavljena iz vlite baze in zapon, s katerimi je pričvrščena na zobe. Prednost enostavne zobne proteze je nezahtevna in hitra izdelava.

Če je potrebno še kakšen zob izpuliti, jo je možno tudi popraviti in tisti zob nadomestiti v protezi. Slabosti pa so vidne kovinske zapone, prekomerna obremenjenost zob nosilcev, omejena trajnostna doba, omejena žvečna funkcija in atrofija (resobcija) kosti pod krilom proteze.

Kombinirana protetična dela

Kombinirana protetična dela naredimo takrat, ko želimo izboljšati slabosti delne proteze. Tako naredimo delno protezo v kombinaciji s fiksno konstrukcijo. To so lahko namenske prevleke, gredi ali teleskopske prevleke. Pri tem je proteza sidrana s posebnimi mehanizmi kot, so polzilli ali krogličnimi sklepi.

Ker gre za kombinirano fiksno-snemno konstrukcijo, je izdelava zahtevnejša. Prednosti fiksno-snemne konstrukcije so udobnejše nošenje proteze, ki je bolj estetska (niso vidne zapone), bolj enakomerna obremenitev zob nosilcev in boljša žvečna funkcija. Po drugi strani pa je potrebno obrusiti zobe nosilce za prevleke, prav tako se ne izognemo resorbciji kosti na brezzobem delu čeljusti. V primeru, da je potrebno nadomestiti izgubljen zob, so popravila težja.

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.