Zobni vsadki – implantati

Zobni vsadki – implantati

Zobni vsadki ali zobni implantati so zobni korenini podobni vijaki iz biokompatibilnih kovin ali keramike. Vsadki so iz biokompatibilnega materiala. Danes večinoma prevladujejo zobni vsadki iz čistega titana.
Titan je edinstvena kovina, ki se s kostjo zraste brez vmesnega sloja, gre za intimni stik med kostjo in titanom, kar se imenuje osteointegracija. Vsadki iz biokopatibilnih materialov kot so titan, zlitina titana in cirkona ter nekatere keramike, so tkivu prijazni, ne povzročajo zavrnitvenih ali preobčutljivih reakcij in sami po sebi ne povzročajo vnetij ustne sluznice. Zaradi teh izjemnih, s tkivom kompatibilnih lastnosti, se prej omenjeni materiali danes uporabljajo v veliki meri tudi za druge medicinske vsadke, npr. zglob kolka, srčni spodbujevalnik itd. Površino zobnih vsadkov s posebnimi postopki naredijo hrapavo, s čimer se bolje veže s kostnimi celicami, kar pospeši zdravljenje.

Zobni vsadki so danes običajno cilindrični ali rahlo konični vijaki (v obliki zobne korenine) in imajo običajno dolžino 4-14 mm in premer 3-6 mm. V glavi vsadka je nameščen majhen notranji navoj, ki omogoča priključek t.i. abutmenta oziroma povezovalnega dela med vsadkom in protetičnim nadomestkom. Protetični nadomestki, ki jih nosijo implantati, so lahko posamezne preveleke, mostički ali proteze.

Katere zobne vsadke uporabljamo?

V naši ordinaciji uporabljamo Straumannove vsadke. Straumannov sistem zobnih vsadkov ima širok spekter uporabe in lahko pokrije vse indikacije, kjer potrebujemo zobne vsadke.
Straumannove vsadke lahko brezskrbno izberemo tudi za najbolj zahtevne primere, zahvaljujoč inovativnim tehnologijam kot sta Roxilid in SLActive.

Iz katerega materiala so Straumannovi zobni vsadki?

Roxolid® je visoko zmogljiva zlitina, sestavljena iz 15% cirkonija in 85% titana, ki jo je Straumann izdelal posebej za uporabo pri zobozdravstvu. Ima visoko natezno trdnost in odlične sposobnosti osteointegracije, zato ta material izberemo, kadar želimo zmanjšati invazivnost. Lastnosti materiala omogočajo večjo zanesljivost in več možnosti obdelave ter namestitev manjšega premera (implantat Straumann® z obodnim premerom Ø 2,9 mm) in krajšega vsadka (implantat Straumann® Standard Plus 4 mm kratke dolžine), zlasti v tistih primerih, kjer se lahko izognemo kostnemu dograjevanju.

Prednosti Straumannovih vsadkov:

Čvrstost: Večja mehanska čvrstost v primerjavi s titanom, zato so lahko vsadki tanjši in krajši kot tisti iz čistega titana.

Zaščita: S tem, ko uporabljamo tanjše in krajše vsadke, so naši posegi manj invazivni in tako ščitimo kost.

Prilagodljivost: Več možnosti zdravljenja. Pri ljudeh, ki imajo relativno slabe kostne pogoje in ki niso primerni kandidati za dolgotrajna ali obsežna kostna dograjevanja, lahko s tanjšimi in krajšimi vsadki kljub temu oskrbimo njihove čeljusti z vsadki.

Osteointergacija: Odlične osseointegacijske lastnosti vsadkov Roxolid® v povezavi s površino

SLActive®, s tem je tudi zdravljenje skrajšano in poenostavljeno.

Boljši odziv pacientov: Manj invazivno zdravljenje pomeni hitrejše okrevanje in manj po-operacijskega nelagodja.

Dokazi: Uspešna uporaba Roxolid® je bila dokazana v številnih kliničnih testih, tudi po pregledih 5 let kasneje.

S tehnologijo zobnih vsadkov lahko:

Nadomestite en sam zob:

Zobni vsadek nadomesti korenino manjkajočega zoba. Tako se izognemo brušenju dveh zdravih sosednjih zob. Preko prevleke in zobnega vsadka se prenašajo žvečne sile na čeljustno kost in tako preprečujejo njeno resorbcijo.

Nadomeščanje večjega števila zob:

Z vstavitvijo zobnih vsadkov se izognemo brušenju sosednjih zdravih zob ali izdelavi delne snemne proteze. S tem izboljšamo dolgoročno prognozo ostalih zob in ohranimo čeljustno kost. Tako s fiziološkega kot s funkcijskega zornega kota je smiselno nadomestiti manjkajoče zobe čim hitreje.

Nadomestite vse zobe v čeljusti:

Fiksna rešitev: 4 zobni vsadki (po konceptu all on 4) ali 6 zobnih vsadkov, ki lahko nosijo fiksni mostiček v brezzobi čeljusti. Ponovno lahko vzpostavimo estetiko, udobje in izboljšamo kvaliteto življenja, kar ima pozitiven vpliv na samozavest in počutje ter mentalno zdravje. Estetsko in natančno izdelan fiksni most na implantatih ne izboljša samo žvečne funkcije, ampak ima velik vpliv na vaš obraz. Podobno kot pri vaših naravnih zobeh, se po vsadkih prenašajo žvečne sile. Ta stimulacija pomaga ohraniti preostalo čeljustno kost zdravo in izboljša videz obraza.

Snemljiva rešitev:

Zobna proteza, podprta z vsadki, se prilega bolje in je bolj stabilna, kot navadne proteze. Zobni vsadki delujejo kot sidra za retencijske elemente, ki se nahajajo v protezi. Proteze se še vedno lahko snamejo, kar omogoča lažjo ustno higieno.

Kdaj namestiti zobne vsadke?

Kostno tkivo potrebuje določeno obremenitev. Če zobje izpadejo, potem ta naravna obremenitev manjka. Brez stimulacije žvečilnih sil se kosti v prizadetih delih čeljusti začnejo razkrajati. Vsadki, ki kot naravne korenine posredujejo žvečilne sile na čeljust, preprečujejo razkroj kosti. Zobne vsadke je zato smiselno vstaviti čim prej po izgubi zob. Zgodnja uporaba implantatov omogoča boljše estetske rezultate, saj takrat strukture kosti in mehkih tkiv še niso bistveno spremenjene.
Po izgubi ali puljenju zoba lahko zobne vsadke vstavimo takoj ali odloženo:

Takojšnja namestitev: nastopi takoj po izgubi zob. Uporabi se lahko le, če po izdrtju alveola ni vneta. Lahko je povezana s povečanim tveganjem izgube.
Zgodnja namestitev: 4 do 8 tednov po puljenju zob. Zdravljenje mehkega tkiva je v veliki meri zaključeno.
Namestitev 3 do 4 mesece po puljenju zob: Mehko tkivo je ozdravljeno, kost se začne celiti.
Pozna namestitev: po šestih mesecih ali več v popolnoma zaceljeni kosti.
Sestavni deli zobnega vsadka:

Telo vsadka (enosalni del)
Povezava med telesom vsadka in nadgradnjo t.i. abutment
Nadgradnja (krona vsadka)
Nadgradnje na zobnih vsadkih so lahko fiksne, npr. kot posamezne prevleke ali mostovi, oziroma pogojno odstranljive, npr. popolne zobne proteze.

Kako poteka zdravljenje z zobnimi vsadki?

Načrtovanje zdravljenja

Pred namestitvijo zobnih vsadkov obnovimo naravne zobe in pozdravimo bolezni obzobnih tkiv. Pred zdravljenjem z zobnimi vsadki je potrebno opraviti diagnostiko in narediti načrt zdravljenja. Pregled vključuje oceno celotne ustne votline, sluznice, zob in čeljusti. Da bi se izognili tveganju, v anamnezi zabeležimo zgodovino bolezni in splošno zdravstveno stanje.

Kirurški postopek

Postopek poteka v lokalni anesteziji. Prerežemo dlesen, odgrnemo reženj in s posebnimi svedri pripravimo kost čeljusti, tako imenovano ležišče. V kost izvrtamo luknjo, ki ustreza obliki vsadka. Nato v ležišče privijemo zobni vsadek. Preko zobnega vsadka največkrat zašijemo sluznico (“zaprto zdravljenje”) ali pa sluznico prilagodimo in zašijemo okrog vsadka (“odprto zdravljenje”). Postopek traja od 30 minut do 2 ur, odvisno od števila zobnih vsadkov in je zaradi uporabe lokalnega anestetika običajno neboleč. Po operaciji lahko čutite lažje nelagodje, ki ga lahko lajšamo z zdravili. Glede na kirurško metodo in trajanje kirurškega posega lahko zdravnik predpiše tudi jemanje antibiotikov.
V idealnih pogojih, če se pod dlesnijo nahaja večja čeljustna kost, lahko zobozdravnik zobne vsadke namesti tudi brez odpiranja. V tem primeru bolečine praktično ni, prav tako pa po posegu ne pride do oteklin. Na splošno so te razmere sicer precej redke, v manj kot 10%.
Neredko se se zgodi, da je čeljust zaradi atrofije kosti manjša po višini in širini, tako da obstoječa kostna masa ne zadostuje za varno namestitev zobnih vsadkov. V primeru, da vsadke še vedno želite, je potrebno kosti dograditi, kar izvedemo pred ali sočasno z namestitvijo vsadkov. Ob tem lahko uporabimo kostno strukturo pacienta ali pa umetne biološke materiale.
Kot vsak kirurški poseg lahko vstavitev zobnih vsadkov povzroči določene zaplete.

Najpogostejši zapleti pri nameščanju zobnih vsadkov so:

-Krvavitev
-Oteklina in krvni strdek (hematom)
-Infekcija
-Začasno moteno zaznavanje
-Moteno celjenje ran.
-V primeru, da se zobni vsadki ne vrastejo v kost in jih je potrebno odstraniti, lahko po določenem pretečenem času (nekaj tednov ali mesecev) zobozdravnik znova poskusi namestiti zobni vsadek, v primeru, da stanje kosti to še dopušča.

Celjenje (osteointegracija)

Po 7 do 10 dneh zobozdravnik opravi kontrolo rane in odstrani šive. Pacienti prejmejo natančna navodila za ustno higieno, ki jih morajo upoštevati. Mehka tkiva se nad ali okoli zobnega vsadka zarastejo. V normalnih okoliščinah je po 4 do 8 tednih približno 60 do 90% površine vsadka povezane s kostjo. Ta čas celjenja velja za tiste posege, kjer ni bilo kostnega dograjevanja. V tem času naj provizorični mostiček oz. začasna proteza čim manj pritiska na vsadke. V stranskem področju, kjer vsadki niso vidni, je bolje, če začasnih mostičkov in protez ne uporabljamo. V posebnih primerih je možno na vsadke nemudoma namestiti začasne protetične nadomestke. Nadomestek, ki ga nosi vsadek, lahko uporabimo že v 24 urah.
Zobni nadomestek, ki ga nosi vsadek

V zaprtem načinu zdravljenja je potrebno vsadke po končanem zdravljenju kosti osvoboditi z manjšim operativnim posegom. Po tem posegu lahko naredimo odtis in v zobotehničnem laboratoriju pripravimo nadomestek. V primeru protetične krone ali mostička sta na vsadku možni dve vrsti pritrditve: vijačenje ali cementiranje. Vijačenje ima to prednost, da je možno zobne nadomestke naknadno znova odstraniti, vendar je zato zobozdravstveno delo običajno dražje.

Ali so zobni vsadki varni?

Današnji zobni vsadki imajo dolg rok trajanja: več kot 90% zobnih vsadkov, ki so jih namestili izkušeni zobozdravniki, še deset let po posegu normalno opravlja svojo funkcijo. To je obdobje, ki ga v drugih medicinskih disciplinah ne zasledimo, še posebej, če pomislimo na nadomestke kolka ali v ortopediji. Vendar lahko kljub skrbnemu načrtovanju posega in izvedbi vseeno pride do napak: preobremenitev kosti ali bakterijska okužba lahko včasih povzročita izgubo zobnega vsadka ali pripeljeta do razpada kosti. Tveganje za izgubo vsadka predstavljajo zlati naslednji dejavniki:

-slaba ustna higiena
-pogosto kajenje
-izrazita atrofija kosti čeljusti
-slab nadzor nad diabetesom s precejšnjim nihanjem ravni krvnega sladkorja
-slabša imunska odpornost, npr. pri jemanju zdravil po presaditvi organa, pri hudem revmatoidnem artritisu ali drugih avtoimunskih boleznih.


Ali so zobni vsadki trajni?

Skrb za zobne vsadke je enako pomembna kot skrb za zobe. Natančna ustna higiena je bistvenega pomena za uspeh zobnih vsadkov. Redni kontrolni pregledi nam omogočajo, da opazimo morebitne spremembe, ki so potrebne obravnave. Zobni vsadki so skupen projekt zobozdravnika in pacienta ter lahko trajajo desetletja, potrebno pa je seveda vaše sodelovanje.

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.