Bonding zob

Bonding zob

Bonding zob je postopek, kjer s posebnimi kompozitnimi materiali, ki do potankosti posnemajo lastnosti naravnih zob, izboljšamo ali spremenimo videz vaših zob. Gre za preprost postopek, ki ima velik učinek. Že po enem obisku v ordinaciji lahko pacientu ustvarimo lep in naraven nasmeh.

O bondingu zob razmišljamo, kadar je potrebno naslednje:

 • popraviti videz in obliko zob (kompozitne smole uporabljamo za zapolnitev lukenj);
 • popraviti okrušene ali razpokane zobe;
 • izboljšati videz zabarvanih zob;
 • zapreti presledke oz. diasteme med zobmi;
 • doseči, da zobje na videz delujejo daljši;
 • najti kozmetično alternativo amalgamskim plombam.

Postopek bondinga zajema štiri glavne korake:

Posvet: Pred začetkom dela moramo nujno narediti kvalitetne fotografije stanja zobovja, ob katerih se lahko natančno pogovorimo o željah in potrebah pacienta. S pomočjo aparatov za izbiro barve, izberemo kompozitni material, ki čim bolj ustreza barvi vašega zoba.

Priprava: Lokalna anestezija pogosto ni potrebna, razen če postopek bondinga uporabljamo za obnovitev močno pošk odovanega zoba ali zoba, ki ima globok karies. Površino zoba pripravimo tako, da jo zloščimo, zgladimo ostre robove in dezinficiramo.

Lepljenje: Na površino zoba nanesemo posebno kislino oziroma gel, ki zobno tkivo pripravi na nanos adheziva. Adheziv je lepilo, ki povezuje kompozitne materiale z zobnim tkivom. To izvedemo v enem do treh nanosih, odvisno od izbrane tehnike za posamezen zob. Tako dosežemo, da se bo material za dograjevanje trdno oprijel zoba in ne bo izpadel ali se odkrhnil. Nato nanesemo zobno kompozitni material, ga oblikujemo in prilagodimo želeni obliki, ki jo utrdimo z močno modro svetlobo.

Poliranje: Ko se material dobro strdi, zobozdravnik in pacient skupaj ocenita rezultat in po pacientovi odobritvi se prične končno poliranje.

Prednosti bondinga

 • Je minimalno invaziven postopek. V večini primerov zoba ni potrebno brusiti. Na zob se material samo dodaja, zato zob ostane močan in nepoškodovan.
 • Je relativno enostaven poseg, potreben je le en obisk v ordinaciji.
 • Gre za enega najcenejših estetskih zobozdravstvenih posegov, ki ne terja laboratorijskih stroškov kot na primer zobne luske.
 • Ni potrebe po lokalni anesteziji, razen v primeru, da postopek lepljenja uporabljamo za obnovo zelo poškodovanega zoba ali zoba z globokim kariesom.
 • Bonding zobnih površin lahko ustvari svetlejši, izrazitejši, širši nasmeh, kar zelo izboljša vaš videz. Vse to lahko okrepi vašo samozavest in posledično pozitivno vpliva na vaše osebno in poklicno življenje.

Slabosti bondinga

Kljub temu, da uporabljamo najnovejše kompozitne materiale, je kompozit manj odporen na madeže kot na primer keramične luske. Bonding nima tako trajnostnega učinka kot alternativni posegi, npr. zobne luske ali prevleke.

Zaključek glede bondinga

Zaradi nekaterih omejitev je povezovanje zobnih površin primerno predvsem za majhne kozmetične popravke oziroma za začasno popravilo kozmetičnih napak in popravilo zob z relativno nizkimi silami ugriza (npr. na sprednjih zobeh). V naši ordinaciji si bomo vzeli čas, ki je potreben, da pojasnimo različne možnosti, ki so vam na voljo, in vam z obravnavo problematike z različnih vidikov pomagali sprejeti najprimernejšo odločitev.

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.