KAJ JE ŠKRTANJE Z ZOBMI – BRUKSIZEM?

Škrtanje z zobmi ali bruksizem je stanje, kjer z zobmi škripate, škrtate ali jih stiskate. To stanje se običajno pojavi med spanjem (spalni bruksizem), vendar se lahko pojavlja tudi podnevi.

Zakaj oseba škrta z zobmi?

Raziskovalci so ugotovili, da ljudje škrtajo z zobmi zaradi fizičnih, psiholoških in genetskih dejavnikov. Vsak primer je edinstven, dejavniki, ki povzročajo škrtanje, pa so stres, tesnoba, hiperaktivnost med spanjem ali življenjski slog (pitje alkohola, kajenje in uživanje kofeina).

Kakšni so škodljivi stranski učinki škrtanja z zobmi?

Stranski učinki so:

  • bolečine ali občutljivost zob,
  • poškodbe v notranjosti ličnic,
  • glavoboli in/ali bolečine v ušesih,
  • motnje spanja,
  • odlomljeni, obrabljeni zobje ali znižan ugriz,
  • toga čeljust, ki se ne odpre ali zapre v celoti.

Zakaj bi morali zdraviti škrtanje z zobmi?

Dolgotrajni bruksizem lahko vodi do rahljanja, lomljenja ali celo do izgube zob. Nekateri pacienti lahko škrtajo z zobmi do škrbine, kar je treba kozmetično popraviti. Če škrtanja ne zdravimo, se lahko pojavijo težave s čeljustjo in obraznimi mišicami, ki tudi vplivajo na vaš videz.

Kakšno je zdravljenje?

  • Obnova nasmeha: če so se zobje obrabili, obnovimo vaš naravni in funkcionalni videz zob. Zato uporabimo keramične prevleke in mostičke, prilagojene keramične luskenevidni zobni aparat in kompozitne zalivke za manjše odkruške.
  • Nočna opornica: naši strokovnjaki izdelajo vam prilagojeno nočno opornico, ki bo sprostila napetost in obrabo zob, ki jo povzročate s škrtanjem ponoči. Ob prvem posvetu bomo izvedli ustrezne meritve, opornico pa boste prejeli, ko bo naš zobotehnični laboratorij opravil svoje delo.
  • Injekcije nevrotoksina: nekatere vzroke škrtanja z zobmi ali stiskanja čeljusti lahko odpravimo z injekcijami nevrotoksina. Te injekcije sproščajo mišice v čeljusti, ki prispevajo k bolečinam. Ta metoda se običajno uporablja skupaj z uporabo opornice. 

Rezervirajte termin še danes!

Če imate zgoraj omenjene simptome, vam priporočamo, da rezervirate termin v naši zobni ordinaciji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.