Zobne luske

Zakaj se odločiti za zobne luske pri nas?

Digitalizacija pacientov: kakovostnejše informacije = natančna diagnoza

Uporabljamo tehnologijo Digital Smile Design, kar pomeni, da vsako obravnavo začnemo z uporabo napredne tehnologije, da skrbno zberemo in obdelamo vaše informacije do vsake podrobnosti.

Uporaba umetne inteligence: usklajevanje nasmeha z obrazom

Vaš nasmeh oblikujemo v 3D-formatu in skladno z vašimi obraznimi lastnostmi, da ustvarimo naravno ravnotežje. Pri tem si pomagamo z naprednimi programi, ki koristijo umetno inteligenco.

Testni nasmeh: vi preizkusite in potrdite

Tudi gradbena dela se ne začnejo, preden ne potrdite načrta, zakaj bi bilo kaj drugače pri zobozdravniku? Pred začetkom obravnave lahko natančno vidite, občutite in potrdite testni model nasmeha. Z vami sodelujemo zato, da lažje razumemo, kaj si dejansko želite.

Vodeno digitalno zobozdravstvo: vaša varnost

Uporabljamo specializirana, digitalno izdelana orodja za zagotavljanje prilagojene in natančne obravnave. To pomeni, da je končni rezultat natančno takšen, kot ste ga potrdili med načrtovanjem. Zobne luske ne dopuščajo veliko prostora za napake. Le redke zobne ordinacije imajo tehnologijo in znanje, ki omogočajo takšno stopnjo nadzora kakovosti.

Sliderji home 2 korak A copy 7df45848 Sliderji home 2 korak A copy 7df45848
01

Poglej simulacijo

Sliderji home 2 korak B flipped d54909b8 Sliderji home 2 korak B flipped d54909b8
02

Občuti nov nasmeh

Zobne luske iz keramike Zobne luske iz keramike
03

Izdelava lusk

Kontaktirajte nas

Zakaj so luske na zobeh tako popularne?

Luske so priljubljene zato, ker presentljivo izboljšajo vaš nasmeh, hkrati pa so vaši zobje videti popolnoma naravni in realistični.

Zobne luske rešujejo vrsto težav z zobmi. Če vam barva vaših zob ni všeč in jih želite trajno pobeliti, ali imate odkrhane robove ali pa bi radi spremenili obliko vaših zob, so luske prava rešitev za vas. Če so pravilno nameščene, lahko z njimi grizete vso hrano, ki si jo zaželite.

Luske na zobeh izberemo kadar:

-so vaši zobje zabarvani
-je vaš zobni lok ozek
-imate neenakomerno postavljene zobe v zobnem loku
-imate razmak (diastemo) med zobmi
-je površina zoba neravna, luknjičasta
-imate odkrhane robove zoba

Prednosti zobnih lusk

V primerjavi s prevlekami so luske za zobe bistveno manj invaziven poseg. Debelina lusk je nekje med 0,2 mm do 0,7 mm, kar pomeni, da je brušenje zoba minimalno ali pa sploh nepotrebno. S posebnimi adhezivnimi postopki lusko prilepimo na zobno sklenino, kar ji da odpornost na sile in dolgotrajnost. Z luskami lahko na konzervativen način spremenimo barvo, položaj, obliko ali dolžino zob.

Tudi v primerjavi z drugimi minimalno-invazivnimi postopki za doseganje lepšega nasmeha (npr. Bonding) so keramične luske dolgotrajnejše in bolj odporne kot kompozitni materiali.

Glavna prednost zobnih lusk je odlična estetika. Pravilno cementirane estetske luske imajo zelo naraven izgled, ker posnemajo zobno sklenino.  Ker so zelo tanke, prepuščajo svetlobo in ne dajejo videza “umetnih zob”.  Z leti se ne zabarvajo oz. ne spreminjajo barve. Prav tako so zelo prijazne do dlesni, saj je keramika zelo biokompatibilen material.

Kaj so zobne luske brez brušenja ali non-prep veneers?

So estetske zobne  luske, ki jih namestimo brez brušenja zob. To pomeni, da zobe pustimo nedotaknjene ali pa se s tankim svedrom začrta samo rob preparacije, ki označuje mejo, do kod bo segala luska. Žal so indikacije za te luske redki. Večinoma pridejo v poštev pri pacientih, ki imajo razmake med zobmi. Zobje, na katere se lahko namesti luske brez brušenja, morajo biti štirikotne oblike. Če so zobje zelo trikotni oz. imajo velike podvise, je izdelava takih lusk zelo težka ali nemogoča.

Ker so non-prep veneers zelo tanke in barva zob proseva skozi njih, moramo zobe največkrat pobeliti pred izdelavo le-teh. Primerni pacienti za luske brez brušenja so torej tisti, ki imajo relativno poravnane zobe štirikotne oblike z vmesnimi presledki – diastemami.

Prednosti Non-prep lusk

-ohranimo celotno strukturo zoba
-luske lepimo na sklenino in dobimo najboljšo možno vez med lusko in zobom
-ni postoperativne občutljivosti
-ne rabimo izdelati začasnih lusk

Slabosti Non-prep lusk

-To ni metoda, da bi preobrazili zobe, ki so zelo nagneteni
-z Non-prep veneers ne moremo popraviti nepravilne položaje zob
-ker so zelo tanke, z njimi ne moremo vplivati na barvo zob

Kaj so direktne zobne luske?

Direktne zobne luske ali kompozitne luske so alternativa keramičnim luskam. S posebnim materialom, ki posnema lastnosti naravnih zob, jih oblikujemo neposredno na zobeh.

Kompozitne luske imajo nekatere prednosti, na primer:

-so minimalno invazivne
-ne odnašamo zobne substance, ampak material samo nanašamo na zob
-narejene so v enem terminu
-morebitni popravki so narejeni zelo hitro in z nizkimi stroški
-cena izdelave je nižja v primerjavi s keramičnimi
-Indicirane so predvsem pri mlajši populaciji. Za uspeh in dolgotrajno uspešnost sta -poleg natančne izdelave pomembni dobra ustna higiena in uravnotežena okluzija. -Kljub temu, da so danes na trgu dosegljivi materiali, ki do potankosti posnemajo lastnosti naravnih zob, se sčasoma kompozitne luske lahko zabarvajo oziroma izgubijo lesk.

Kako poteka izdelava keramičnih lusk za zobe?

Pri nas zagovarjamo individualen pristop glede na želje in zmožnosti pacienta.

Pri kreaciji novega nasmeha je pomembno sodelovanje ne samo zobozdravnika in zobotehnika, ampak tudi pacienta.

Mnogi pacienti si sicer želijo preobrazbe nasmeha, vendar se tega bojijo, ker to dojemajo kot skok v neznano. Da bi se izognili temu problemu, vam v naši ordinaciji s pomočjo koncepta harmonizacije pokažemo vaš nasmeh še preden se nepovratno dotaknemo vaših zob. Koncept harmonizacije je sestavljen iz treh korakov.

1.Korak

V prvem koraku, ki je tudi vaš prvi obisk pri nas, opravimo pogovor, v katerem nam razkrijete svoje želje in zahteve. Po kliničnem pregledu digitaliziramo pacienta. Digitalizcija pacienta je proces, pri katerem zberemo s pomočjo najnoveše tehnologije čimveč podatkov o vas. Ta proces zajema dentalno fotografijo, videografijo in skeniranje stanja v ustni votlini.

Sledi analiza teh podatkov, da lahko načrtujemo vaš novi nasmeh natančno, zanesljivo in varno.

Prednosti digitalizacije so: na hiter in udoben način zberemo informacije o vašem dentalnem stanju. Digitalizacija vodi v visokokakovostne rezultate. S pomočjo digitalizacije je naše zdravljenje minimalno invazivno.

Na podlagi pridobljenih informacij s pomočjo računalnika oblikujemo nasmeh, ki je individualen in vam najbolje pristoji.

2.Korak

Na drugem obisku pokažemo simulacijo končnega stanja v ustih. V ustih ustvarimoo t.i. Mock-up, ki je simulacija bodočega nasmeha v živo. Tako lahko vidite in občutite vaš nasmeh še preden začnemo z ireverzbilnimi postopki brušenja.

Pripravimo vam predstavitev, na kateri lahko vidite primerjavo med before and after. Predstavimo vam dva ali tri možne načine zdravljenja in vam odgovorimo na vaša morebitna vprašanja.

3.Korak

Na tretjem obisku minimalno obrusimo zobe. Postopek je neboleč, ker pred tem apliciramo lokalni anestetik. Sledi digitalni odtis in izdelava provizorijev oz. začasnih lusk.

Na četrtem obisku po snetju provizorija lepimo (cementiramo) luske. Postopki cementiranja morajo biti natančni in so lahko dolgotrajni. Za uspeh in dolgotrajno obstojnost zobnih estetskih lusk je pomembno, da luske lepimo v popolnoma nadzorovanih pogojih, to je s t.i. koferdamom.

Kontaktirajte nas

So luske na zobeh trajna rešitev?

Cement za luske je snov, ki mikroskopsko naredi vez med keramiko in zobom tako, da se luska zalepi na zob in skupaj postaneta eno. Največkrat so luske ireverzibilen postopek. Enkrat, ko so zobje pobrušeni, jih ne moremo več vrniti v prvotno obliko. Sčasoma se tako kot zobje tudi luske postarajo in jih bo v daljni prihodnosti verjetno potrebno menjati.

Skratka ne glede na to, da se zavežemo k temu, da je to doživljenjska odločitev, prednosti lusk bistveno presegajo slabosti.

Na podlagi do sedaj znanih raziskav je obstojnost estetskih lusk primerljiva s podobnimi protetičnimi izdelki, kot npr. s polnokeramičnimi prevlekami.

Kdaj luske na zobeh niso smiselne oziroma v katerih primerih se izdelavi estetskih zobnih lusk raje izognemo:

-pri močnih bruksistih, ki ponoči nenadzorovano -škripljejo z zobmi,
-kadar imajo zobje že obsežne zalivke,
-pri nezadostni ustni higieni,
-pri ljudeh, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami.

Potrebujejo zobne luske posebno vzdrževanje?

Da bi vzdrževali fantastičen izgled lusk še naprej, jih je nujno vzdrževati. To vključuje vsakodnevno ščetkanje in nitkanje ter redne kontrole pri zobozdravniku.

Zobne luske so investicija in je za njih potrebno skrbeti ravno tako kot za naravne zobe. Če za luske ne skrbimo kot bi morali,  je lahko njihova življenjska doba krajša kot bi lahko bila. Luske niso nekaj, kar se menjuje vsakih nekaj let, zato jih je nujno skrbno negovati.

Ali je postopek izdelave lusk boleč?

Odkrito povedano je postopek izdelave žal neudoben in lahko zamuden. Seveda je odvisno od tega, koliko lusk se bo izdelalo. Postopek nameščanja lahko traja tudi do 3 ure, kadar nameščamo 10 lusk.

Vse postopke izvajamo pod lokalno anestezijo, da vam zagotovimo maksimalno udobje tekom procesa izdelave. Ni neobičajno, da lahko pacienti nekaj uro po tistem, ko je lokalna anestezija popustila, občutijo rahlo topo bolečino ali nelagodje, zato svetujemo, da vzamete kakšno protibolečinsko tableto v tem obdobju.

Vendar na srečo je to le začasna bolečina, ki izzveni nekaj dni  po končani terapiji. Večina pacientov hitro pozabi na vse tegobe že po nekaj tednih in občuti zobe z luskami kakor svoje.

Je investicija v zobne luske smiselna?

Vsak pacient je zgodba zase, zato je vprašanje, ali se luske splačajo odvisno od tega, v kakšnem stanju se sedaj nahajajo vaši zobje, kako močno si želite lepega nasmeha in koliko želite investirati v lep nasmeh?

Kot pri vsakem nepovratnem postopku, se je smiselno prej dobro posvetovati. Razložimo vam prednosti in slabosti tako, da popolno razumete, v kaj se spuščate. Luske imajo tudi alternative, kot so ortodontsko zdravljenje, beljenje ali bonding. To so lahko tudi vaše začasne rešitve, medtem ko se odločate za luske.

Zobne luske – fotografije prej in potem

Če ste še vedno v dvomih glede lusk, lahko obiščete našo galerijo, kjer je nekaj before-after slik.

Glede na to, da so luske tako estetski poseg kot tudi resen zobozdravstveni poseg, se pozanimajte glede primerov dela pri večih estetetskih zobozdravnikih. Čeprav je na forumih veliko napisano o zobnih luskah, je nujno, da vidite še konkretne fotografije dela zobozdravnikov. Bodite pozorni, ali vam ustreza njihov slog.

Vas morda zanimajo še druge zobozdravstvene storitve?

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.