Glajenje gub z botulinum toksinom

Glajenje gub z botulinum toksinom

Kaj je botulinum toksin?

Botulinum toksin tipa A je beljakovina, ki zmanjša mišično aktivnost. Molekule botulinskega toksina, ki jih proizvaja bakterija C. Botulinum, delujejo na mišice tako, da začasno zmanjšajo njihovo aktivnost. Večkrat so ljudje prestrašeni in zavedeni, ker mislijo, da je botoks močan živčni strup. Botoks je preverjeno zdravilo in se uporablja že skoraj 30 let. Na trgu je več produktov, najbolj znan in raziskan je botulinski toksin podjetja Allergan, ki se trži pod imenom Vistabel. Vistabel je edino zdravilo v Sloveniji, ki ima uradno potrjeno indikacijo za estetsko glajenje gub.


Kako deluje botulinum toksin?

Botulinum toksin se s tanko iglo vbrizga direktno skozi kožo v mimične mišice, ki povzročajo dinamične gube na obrazu. V mišici botulinum toksin prekine prenos dražljaja iz živčnega končiča tako, da se mišica ne more skrčiti. Mišice se sprostijo, koža nad njimi pa postane gladka in napeta. Pomembno je vedeti, da botulinum toksin začasno zmanjša aktivnost le nekaterih mišic, zato naša mimika in izražanje čustev niso bistveno spremenjeni. Nima vpliva na zaznavanje dotika, temperature ali vibracije.

Kdaj uporabimo terapijo z botulinum toksinom?

Botulinum toksin se v estetske namene uporablja predvsem za glajenje dinamičnih gub, ki so nastale s prekomernim krčenjem mimičnih mišic. Največkrat ga uporabljamo za glajenje gub v zgornji tretjini obraza. Zgladimo lahko vertikalne gube med obrvmi, gubice ob zunanjih očesnih kotih (”račje tačke”), gube na čelu, nosu, vratu, zgornji ustnici in dvignemo položaj obrvi.
S sproščenimi mimičnim mišicami na obrazu tako vplivamo na potek staranja obraza, saj lahko zavremo ali za več let odložimo razvoj statičnih mimičnih gub, to je tistih gub, ki so vidne na obrazu tudi takrat, ko smo sproščeni in mimičnih mišic ne krčimo.

Kdaj in koliko se ga lahko uporabi?

Botulinum toksin se lahko uporablja že ob prvih znakih staranja. S tem dosežemo preventivni učinek in poleg preprečevanja poglobitve obstoječih gub preprečujemo nastanek novih gub. Botulinum toksin je v klinični uporabi več desetletij, zato obstajajo številni dolgoročni preizkusi varnosti uporabe, ki porabnikom zagotavljajo pomembno zaščito ob dolgotrajni in redni uporabi.

Kaj storimo pred posegom z botulinum toksinom?

Pred posegom se pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih. Po pregledu vam lahko svetujemo, kakšne so realne možnosti in naredimo načrt zdravljenja. Opravimo fotografiranje obraza, ki nam služi kot dokumentacija.
En teden pred posegom ne jemljite zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi (Aspirin, Marevan…) oz. se z vašim izbranim zdravnikom pogovorite o nadomestni terapiji. Na poseg pridete nenaličeni.

Kako poteka poseg?

Pred terapijo z botulinum toksin moramo kožo na mestih vboda razkužiti. Nato raztopino z botulinum toksinom vbrizgamo z zelo tanko iglo neposredno v mišico. Vbodno mesto je običajno po 10-20 minutah še komaj opazno.

Na kaj pazimo po posegu z botulinum toksinom?

Prvi 2 uri po posegu ne smemo tretiranega mesta masirati ali se ga po nepotrebnem pogosto dotikati. Kasneje je dovoljeno nežno umivanje in nanos pudra. Do 4 ure po posegu naj bo glava v dvignjenem položaju, odsvetuje se sklanjanje (npr. vezanje vezalk) in ležanje ter ukvarjanje s športom. Učinek je hitrejši, če 2-3 ure po posegu tretirane mišice občasno napnete oz. skrčite.

Kakšen bo moj videz po posegu z botulinum toksinom?

Z vbrizganjem butulinum toksina direktno v hiperaktivno mišico začasno zmanjšamo ali odpravimo obrazne dinamične kožne gube, ki so posledica oziroma so nastale zaradi ponavljajočih se gibov mimičnih mišic. Prve učinke opazimo po 3-4 dneh, maksimalni učinek pa nastopi po 2 tednih. Praviloma traja učinek 3-6 mesecev, se pa od osebe do osebe razlikuje in je lahko daljši, redkeje tudi krajši. Učinek se zmanjšuje postopoma.

Kakšni so možni stranski učinki in zapleti terapije z botulinum toksinom?

Poseg z botulinum toksinom je varen. V estetske namene se botulinum toksin uporablja že vrsto let in je klinično dobro raziskan. Odmerki, ki jih uporabljamo, so 100x manjši od smrtnih odmerkov. Zapleti so izjemno redki. Kot pri vsakem vbodu lahko pride do blage krvavitve, rdečine ali blage otekline, okužbe so izjemno redke.

Alergijske reakcije po večkratnih vnosih so možne, vendar so zelo redke. V prvih dneh po aplikaciji botulinskega toksina so možni glavoboli, ki navadno v enem do dveh tednih povsem izzvenijo.

Naše telo je anatomsko asimetrično. Točne simetrije po aplikaciji botulinskega toksina zato včasih ni mogoče doseči, lahko pa asimetrija nastopi tudi zaradi drugačne reakcije telesa na eni strani. Korekcijo asimetrije lahko opravimo po 2 tednih in lahko zahteva dodatne injekcije botoksa ali tudi druge postopke.

Pri aplikaciji botulinum toksina lahko pride do nezaželene paralize mišic, kar se kaže kot povešenost zgornjih vek, povešenost ustnih kotičkov in podobno. Do neželenih učinkov prihaja redko in ponavadi izzvenijo v nekaj tednih. Trajni zapleti uporabe botulinum toksina (razen zgoraj že omenjenih) niso znani. obraza. Uporaba plazme pa naredi kožo spet vlažno, voljno, napeto, skratka mlajšo.

Naroči se zdaj!


Prijavi se zdaj!

Benko & Knehtl

Zasebna zobozdravstvena ambulanta

Volodjeva ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija

Koncesija: 040 336 066
Samoplačniki: 040 515 426
info@benkoknehtl.si

© Benko & Knehtl. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe strani in politika zasebnosti.